Bez DPH: 3.17€
Voňavý panenský olej získaný z kokosovej dužiny bez tepelnej úpravy!
Lisovaný za studena, z prvého lisovania, neparfémovaný, nebielený, nedehydrovaný, radí sa medzi RAW food. Má lahodnú vôňu a chuť, neobsahuje cholesterol. Rozpúšťa sa pri teplote nad 25°C.
POUŽITIE: Vhodný aj na vyprážanie a pečenie (nezahrievajte nad teplotu 180°C). Využiteľný napríklad aj ako rýchly zdroj energie.
Výhody tohto kokosového oleja:
- čisto rastlinná starostlivosť o celé telo i vlasy, skvelý kúpeľový i masážny olej s nádhernou jemnou vôňou, ideálny tiež po holení, vhodný na opaľovanie SPF 4-6
-
má nižšiu energetickú hodnotu než ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom
Získava sa mechanickým procesom z bielej dužiny zrelých kokosov. Panenský olej musí byť vyrábaný z čerstvej surovej dužiny. Tá sa z rozbitých kokosov vydlabe špeciálnou škrabkou a vytlačí sa z nej husté mlieko. Je možné použiť rôzne metódy pre oddelenie oleja z mlieka. Najkvalitnejší olej poskytuje metóda centrifugového odstreďovania. Výsledný olej má príjemnú vôňu i chuť s jemnými tónmi kokosu a pri teplote nad 25°C sa mení v číru kvapalinu. Pretože behom výroby nie je tento olej tepelne spracovaný, zachováva si všetky výživné hodnoty.
Kokosový olej je v rastlinnej ríši výnimočný tým, že je zložený z nasýtených mastných kyselín. Je veľkým darom tropickej prírody ľuďom!
NIE JE TUK AKO TUK
- Kokosový olej prirodzene neobsahuje cholesterol – je to rastlinný olej.
Vďaka zloženiu z nasýtených mastných kyselín je kokosový olej veľmi odolný proti žltnutiu – oxidácii. Práve tá je veľkou slabinou rastlinných olejov. Práve zožltnuté oleje sa podieľajú na upchávaní tepien a spôsobujú koronárne ochorenia. Organizmus sa ich totiž len veľmi tažko zbavuje. Usadeniny v tepnách sú tvorené asi zo 75% zožltnutými nenasýtenými rastlinnými tukmi, zvyšná časť je prevažne cholesterol zo živočíšnej stravy. Kokosový olej je narozdiel od ostatných rastlinných olejov stabilný i pri vysokých teplotách (je to olej nasýtený). Je preto veľmi vhodný tiež na vyprážanie a pečenie.
Napriek tomu, že je kokosový olej „nasýtený“, od živočíšnych tukov sa veľmi odlišuje. Zatiaľ čo živočíšne tuky tvoria mastné kyseliny s dlhými reťazcami (LCFA – long chain fatty acid), kokosový olej sa skladá z kyselín so stredne dlhými reťazcami (MCFA – medium chain fatty acid). Pri metabolizme tukov to má veľký význam. MCFA sú telom spracovávané skôr ako sacharidy, ich trávenie začína už v ústach, nepotrebujú enzým lipázu z pankreatických šťiav. Sú tiež oveľa ľahšie rozpustné v telesných kvapalinách. Ich kompletný rozklad prebehne v žalúdku.
Kokosový olej je zložený z nasledujúcich mastných kyselín:
- k. laurová
- k. kaprinová
- k. kaprylová
- k. myristová
Kokosový olej môže mať veľký úžitok pokiaľ ním nahradíme časť tukov v jedálníčku. Poskytuje dlhodobejší pocit nasýtenia (pár lyžičkami oleja môžeme potlačiť hlad na niekoľko hodín). Tiež má menšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky. Jeho trávenie tiež prebieha odlišne. PKO stimuluje telesný metabolizmus k „vyšším obrátkam“ a tak pomáha spaľovať oveľa viac energie.
Starostlivosť o pokožku: čistý kokosový olej je veľmi ľahké obľúbiť si ako telové mlieko, alebo pleťový olej. Dobre sa roztiera i vstrebáva, veľmi príjemne vonia a má na pokožku blahodárny vplyv. Kozmetické firmy veľmi často používajú kokosový olej či jeho frakcie do svojich výrobkov.ZLOŽENIE: BIO panenský kokosový olej (cocos nucifera)
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100ML:
- Energia: 3404kJ / 828kcal
- Tuky: 92g (z toho nasýtené mastné kyseliny: 87g)
- Sacharidy: 0g (z toho cukry: 0g)
- Bielkoviny: 0g
- Soľ: 0g
SKLADOVANIE: skladujte v suchu
KRAJINA PÔVODU: Filipíny (BIO Projekt Filipiny)
ZDROJ: ww.palisades.sk