Výrobca: Salubrius
Kód produktu: 2555
EAN 8588007768014
Dodanie: 1-3 dni
3.60€
Bez DPH: 3.00€

Množstvo

Vzhľadom podobná ryži klasickej. Jej zrnká sú dlhšie, štíhlejšie, čierne a voňajú po orechoch.

Volajú ju ''divoká ryža, ''indiánska ryža'', ale nie je to vôbec ryža, ale VODNÁ TRÁVA.

Je prirodzene BEZLEPKOVÁ. Divoká ryža rastie v plytkých vodách kanadských jazier. Vďaka jej stúpajúcej popularite sa začala divoká ryža cielene pestovať v USA, Kanade a v Maďarsku na prírodných vodných plochách.

DIVOKÁ RYŽA PONÚKA ORGANIZMU MNOŽSTVO BENEFITOV:  

  • obsahujú niekoľkonásobne viac proteínov a naopak menej tuku, ako klasická biela ryža
  • sú zdrojom vlákniny i sacharidov
  • v priemernej porcii divokej ryže doprajete telu slušnú dávku kyseliny listovej i pantoténovej a ďalších vitamínov skupiny B
  • užívaním divokej ryže si doplníte mangán, železo či horčík
  • má výrazné antioxidačné účinky
  • blahodárne vplýva na proces trávenia i metabolizmus a podporuje správnu činnosť nervového systému
  • účinná, keď vás trápi plynatosť alebo potrebujete prečistiť tráviaci trakt
  • napomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu, ktorý môže napáchať v organizme veľké škody
Divoká ryža má nízky glykemický index, takže z nej bude vaše telo získavať energiu priebežne. Po jej konzumácii tak zostanete dlhšie sýty a vyhnete sa chutiam na sladké, čo sa hodí napríklad pri redukcii váhy.

Jedna šálka divokej ryže obsahuje o 50 kalórií menej ako rovnaký podiel populárnej hnedej ryže.

Ryža je nízko kalorické jedlo. Jedna šálka vareného produktu (asi 165 g) ma približne 170 kalórií, z ktorých 5 gramov pripadá na zdravé tuky, 35 gramov sacharidov, 6,5 g na gram proteínu a 3 do vlákniny.

Je bohatá na vitamíny a mikroelementy, obsahuje:

  • železo
  • horčík
  • mangán
  • fosforu
  • zinok
  • kyselinu nikotínová (Niacín)
  • vitamíny skupiny B (B3, B6, B9)
  • vitamíny A, C, E a K

POUŽITIE: ryžu premyjeme vo vode. Jeden pohár ryže, tri poháre vody, štipka soli a privedieme do varu. Na miernom ohni, prikrytú varíme 25-35 min., podľa osobnej preferencie.

  • príloha - k slaným zeleninovým aj mäsovým pokrmom
  • rizoto - klasickým spôsobom môžete ryžu zmiešať so zeleninou
  • ryžový šalát - ryžu po vychladnutí zmiešajte podľa fantázie s rôznymi ingredienciami
  • dekoráciu
  • raňajky - ryžu uvarte vo vode so škoricou a zázvorom, kým sa voda vstrebe, vmiešajte do ryže med, vanilku, nechajte odstáť päť minút, potom pridajte obľúbené ovocie a orechy a zalejte kokosovým mliekom  

ZLOŽENIE: 100% divoká ryža (wild rice)

ALERGÉNY: môže obsahovať stopy lepku

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100G:

  • Energia:  kJ /  358kcal
  • Tuky:  0,7g (z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,14 g)
  • Sacharidy: 70g (z toho cukry:  0,82g)
  • Vláknina: 4,75g
  • Bielkoviny: 15g
  • Soľ: 0,01g
  • Draslík: 279mg
  • Fosfor: 390mg
  • Vápnik: 10mg
  • Magnézium: 111mg
SKLADOVANIE: na suchom a tmavom mieste   

KRAJINA PÔVODU:

ZDROJ: www.divokaryza.sk