Biely mak je menej známy, prastarý druh maku, ktorý kvitne na ružovo.
Chuťou pripomína jemnú chuť vlašských orechov. V porovnaní s modrým makom sa vyznačuje vyšším obsahom minerálnych látok, najmä vápnika aj horčíka.
Nespornou výhodou bieleho maku je aj fakt, že pri ideálnom skladovaní si dlhodobo zachováva svoju špecifickú chuť a nehorke tak rýchlo ako iné odrody.
POUŽITIE: mak je vhodný na prípravu sladkých aj slaných pokrmov, navyše vďaka jeho jemne orieškovej chuti ho viete v receptoch použiť aj ako náhradu orechov
Mleté zrná dodávajú vynikajúcu chuť makovej plnke, pečivu, koláčom, sladkým buchtám a zákuskom. Nemleté zrnká sú ideálne ako posýpka na povrch pečiva, palaciniek, lievancov či parených buchiet. Fajnšmekri si môžu biely mak vychutnať v netradičných kombináciách, napr. v šalátovom dresingu, s hnedou ryžou a zeleninou alebo spolu s cestovinami a smotanovou omáčkou.
ZLOŽENIE: 100% mak biely (neobsahuje GMO zložky)
ALERGÉNY: -
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100G:
- Energia: 2 198 kJ / 525 kcal
- Tuky: 41,56 g (z toho nasýtené mastné kyseliny: 4,5 g)
- Sacharidy: 28,1 g (z toho cukry: 3 g)
- Vláknina: 19,5 g
- Bielkoviny: 18,0 g
- Soľ: 0,1 g
KRAJINA PÔVODU: Česká Republika