Kombu - riasy, ktoré sú vlastne akousi morskou zeleninou, obsahujú o 10-20 percent viac minerálnych látok než bežná zelenina. Napriek vysokej schopnosti vstrebávať minerály neabsorbujú riasy z morskej vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečistenia vody príliš vysoký, tam riasy nerastú. Riasy servírujte síce v malých množstvách, ale zato pravidelne.
Kombu tvoria tvrdé listy (dorastajúca dĺžky 5-10 metrov), ktoré majú po usušení tmavo zelenú farbu. Niekedy bývajú potiahnuté bielym prírodným práškom. To je spôsobené kyselinou glutamínovou, vďaka ktorej sú strukoviny varené s Kombu lepšie stráviteľné a rýchlejšie sa uvaria.
POUŽITIE: do šalátov, polievok, rizota. Patria k riasam s najvyšším obsahom jódu.
ZLOŽENIE: riasa kombu
PRÍPRAVA: opláchnite a vložte do vody na 20 minút. Varte 45-60 minút. Ku koncu môžete ochutiť sójovou omáčkou.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100G:
- Energia: 552 kJ / 132 kcal
- Tuky: 0,9 g (z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,5 g)
- Sacharidy: 55,9 g (z toho cukry: 0,0g)
- Bielkoviny: 8,3 g
SKLADOVANIE: skladujte v suchu a v dobre uzavretom obale.
KRAJINA PÔVODU: Japonsko